Ügyfélszolgálat

PARTNER A CSOMAGOLÁSBAN!

Tel: +36 1 204-4368

Fax: +36 1 204-4367

E-mail: amco@amcokft.com

H-1117 Budapest,

Budafoki út 111-113.

Részletes térkép >

Nyitvatartás: 

Hétfő-Péntek: 8-16 óra

AMCO Szakmai hírlevél

Iratkozzon fel az AMCO szakmai hírlevelére és

Csomagolástechnikai katalógust küldünk AJÁNDÉKBA!

16 csomagolástechnikai megoldás részletes bemutatása.

Kérjük, adja meg nevét és e-mail címét és máris küldjük a Katalógust e-mailen:

Csomagolástechnikai Webáruház

Tekintse meg az AMCO Csomagolástechnikai Webáruházát!

Csomagolóanyagok és csomagológépek akár raktárról azonnal!

Kattintson ide >> www.amcokft.hu

Klaszter

Az AMCO Kft. az OMNIPACK Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter tagja

Lájkolja Ön is oldalunkat!

Hogyan válasszunk zsugor- és ölelőfóliázó gépet?

ZSUGORFÓLIÁZÁS - SZÉLES KÖRBEN ALKALMAZOTT CSOMAGOLÁSI ELJÁRÁS 

Másfél évtizedes tapasztalatunk azt mutatja, hogy legtöbb esetben a zsugorfóliázás megoldja a kis- és középvállalkozások csomagolási szükségleteit. 
Ezért találjuk hasznosnak a zsugorfóliázás technológiájának rövid áttekintését, mely reméljük azok számára is hasznosnak bizonyul, akik már ismerik a folyamat részleteit. 

HOGYAN VÁLASSZUNK FÓLIA HEGESZTÕ ÉS ZSUGORFÓLIÁZÓ GÉPET? 

A zsugorfóliázás két külön folyamatból áll: 
I. A termék mûanyaggal történõ burkolása, elõkészítése, vagyis a fólia hegesztése; 
II. Hõzsugorítás, mely során a hõre zsugorodó fólia feszes burkolatot képez a termék körül; 

I. AZ “L” HEGESZTÕ KIVÁLASZTÁSA 
A GÉPVÁLASZTÁS SZEMPONTJAI: 

 

 • Csomagolandó tárgy mérete: határozzuk meg a csomagolandó termék maximális és minimális méretét, hiszen ez a legfontosabb tényezõ, amely befolyásolja a gépválasztást.
 • Csomagolandó termék mennyisége: fontos meghatározni, hogy hány csomagot szeretnénk elkészíteni percenként, illetve naponta. A csomagolandó termékmennyiség és a folyamat elvégzéséhez szükséges idõ fontos függvénye annak, hogy félautomata vagy automata géppel dolgozunk. Az “L” hegesztés sebessége és a csomag/perc teljesítmény a különbözõ csomagolási technológiáktól és a különféle gyártóktól függ. 
  Szintén érdemes figyelembe venni, hogy a munkavégzés folyamatos vagy idõszakos jellegû.
 • Fólia típusa: bizonyos termékekre és gépekhez csak meghatározott csomagolóanyagokat lehet használni. Ha zsugorfóliázni kívánjuk a terméket, 3 típusú csomagolóanyag áll rendelkezésre: PVC, Poliolefin (PO) vagy Polietilén (PE). Ha nem kívánjuk a fóliát zsugorítani, akkor használhatunk Polipropilén alapú csomagolóanyagot is (PP, BOPP). Minden esetben figyelembe kell vennünk, hogy a termékek csomagolásának milyen követelményeknek, feltételeknek kell megfelelnie (pl. környezetbarát csomagolás, raktározási kondíciókhoz alkalmazkodó csomagolás).
 • Hegesztõ eszköz típusa: az “L” hegesztési folyamatot a piacon lévõ gépek több formában végzik, melyek mind különbözõ elvárásoknak tesznek eleget. 
  • Huzal (“cekász”): a világon a legelterjedtebb fóliahegesztési módszer az egyszerû félautomata gépeknél. Egyszerre hegeszti és vágja (vágódróttal) a mûanyag csomagolóanyagot. 
  • Hegesztõ szál (lemez): némelyik gyártó ezt a rendszert használja a hegesztés elvégzésére abból a célból, hogy a hegesztõszál felhasználásának idejét meghosszabbítsa és a zsugorítás minõségét növelje. 
  • Hegesztõ kés (állandó fûtéssel): a leggyorsabb és legfejlettebb hegesztési folyamat, mely állandóan fûtött és így, általában az “L” hegesztõknél alkalmazott technológia. 
  • Folyamatos oldalhegesztés: ez a szabadalmazott, késsel történõ hegesztési folyamat kimondottan nagy sebességû gépeknél használt.
 • A hegesztõ eszköz elhelyezése az “L” hegesztõben: a hegesztõ eszközt az “L” hegesztõben alul vagy felül lehet elhelyezni. A legbiztonságosabb változat az, amikor a felsõ karon helyezkedik el, miután ez megakadályozza a fólia hegesztés elõtti érintkezését a hegesztõ egységgel. Ha a hegesztõszál az alsó felületre kerül, akkor biztosítani kell, hogy a hegesztõszál ne érintkezzen a fóliával, vagy állandó hûtés alatt legyen, mint pl. a SMIPACK gépeknél, ahol ezt a feladatot egy vízhûtéses rendszer látja el.
 • A hegesztési folyamat: a hegesztési folyamatot a manuális és a félautomata gépeknél impulzus rendszer oldja meg, ez a legpraktikusabb. A hegesztõ eszköz csak addig melegszik, ameddig a fóliahegesztés tart. A hegesztés másik formája a késsel ellátott automata hegesztõgépek, melyek általában folyamatosan fûtött hegesztõ kést használnak, amely a munkavégzés gyorsaságát és biztonságát növeli.
 • A csomagolandó termékek sajátosságai: figyelembe kell venni a termék vagy termékek tulajdonságait, fõleg arra gondolva, hogy az esetleges termékcsoport kibírja-e a hegesztési és a zsugorítási rész közötti esetleges elmozdítást. Amennyiben ez nem ajánlatos, mindenképpen érdemesebb egylépéses (kamrás) zsugorfóliázó gép mellett dönteni, még akkor is, ha így a termelési sebesség csökken.
 • Fontos szem elõtt tartani a beépített opciókat is, hiszen a gép árát ezek is nagyban befolyásolhatják.II. A ZSUGORÍTÁS LEHETÕSÉGEI 

1. Zsugorkamrás zsugorítás: a zsugorítási folyamat egyrészt az egylépéses, kamrás technológiával oldható meg. Ebben az esetben ajánlatos figyelembe venni, hogy az egyszerûbb, kis teljesítményû gépek csak PVC fólia használatára alkalmasak. Bár az egylépéses gépek komoly anyagi megtakarítást jelentenek, nem biztos, hogy minden zsugorfóliázási mûvelet elvégzésére megfelelõek. 
2. Alagutas zsugorítás: az alagutas zsugorítás minden esetben gyorsabb, megbízhatóbb, és lehetõvé teszi a különbözõ csomagolóanyagok használatát. Az alagút kiválasztásánál fontos figyelembe venni a csomagolandó termék méretét, valamint a következõ paramétereket: 
• Energiaigény – mennyire gazdaságos az alagút; 
• Az alagút hõszigetelõ technikája (egy jó minõségû alagút nem melegszik fel túlzottan, még folyamatos használat mellett sem); 
• Az alagútban lévõ légáramlatok mennyisége és beállítási lehetõsége nagyon fontos az optimális eredmény biztosítására; 
• Különbözõ termékszállítási opciók – görgõk vagy teflon szállítószalag szükséglet; 

A BESZÁLLÍTÓ PARTNER ÉS A GYÁRTÓ MINÕSÍTÉSE 

A magyar iparban több cég foglalkozik zsugorfóliázó gépek forgalmazásával. Fontos, hogy megvizsgáljuk (akárcsak egy autó vásárlásánál), hogy kitõl vesszük a gépet. Érdemes tehát figyelembe venni a következõket: 
• A cég értékesítési stratégiája; 
• Hány éve van jelen a piacon, és milyen referenciákkal rendelkezik; 
• Milyen szervizhátteret tud biztosítani; 
• Tudja-e biztosítani a gép honosítását és munkavédelmi bevizsgálását; 

Szintén fontos ismerni, hogy a gyártó cég milyen biztosítékot ad gépük minõségére és a disztribúciós hálózatuk gondos kiépítésére. 
Természetesen a technológia ára is fontos és érdemes körülnézni és kipróbálni a gépeket, talán többet is a vásárlás elõtt. Ma már több elosztó is lehetõvé teszi a gépek kipróbálását bemutató termükben. Ezen felül még érdemes a különbözõ fizetési feltételekrõl is érdeklõdni. 

Még talán azt lenne fontos megemlíteni, hogy sokszor a vállalkozók már elõre elképzelt csomagolási formákkal fordulnak a gép forgalmazókhoz , pedig talán célszerûbb nyitottnak lenni különbözõ megoldásokra. 
Ugyanakkor a zsugorfóliázást minden alkalommal érdemes megvizsgálni, hogy alkalmazható-e? Legtöbb esetben, mint említettük: IGEN. 

Reméljünk fenti összefoglalónk hasznosnak bizonyult az Ön számára. Eredményes munkát kívánunk minden új és létezõ zsugorfóliát használó vállalkozás csomagolási problémájának megoldásához.

 

Zsugorfóliázó gépeinket tekintse meg webáruházunkban! Kattintson ide!>

 

Kérjen árajánlatot azonnal!

Név:
Cégnév:
E-mail cím:
Mobil telefonszám:
Milyen terméket kíván becsomagolni?
Milyen gép iránt érdeklődik?
Személyre szabott hírlevelet kérek (érdeklődési kör alapján):
Igen
Nem
Egyéb kérdés, megjegyzés:
Adatvédelem*

Köszönjük, hogy kitöltötte az űrlapot, értékesítő kollégánk hamarosan keresni fogja!

 

Ha bármi kérdése merült fel, kérjük, keresse vevőszolgálatunkat!

+36 1 204-4368

Honlap készítés